Contact

Contact

Thursday, October 16, 2014

3 Tips Kempiskan Perut!

Berat Diana dah ideal, and now target diana adalah untuk dapatkan flat tummy and lepas tu naikkan 6 pack. Well, itu target untuk badan diana.. untuk anda yang lain sure ada target masing-masing kan. So bila ada target ni, kita akan banyakkan membaca, bertanya, research itu ini.. then ada ilmu, put into action. Ambil tindakan... konsep dan prosesnya sama saja, iaitu 80/20.

80% ---> fokus pada pemakanan
20% ---> fokus pada senaman

ada juga yang bagi teori macam ni..

80% ---> sepanjang SETAHUN, eat clean and workout regularly
20% ---> sepanjang SETAHUN, enjoy food, cheat meal, belasah kenduri kendara, raya puasa, raya haji, deppavali, CNY, Krismas, birthday party dan sebagainya

hehehe.. well, both sama jerk, lebih kurang gitu lah.. as long as, kita fokus lebih pada APA YANG KITA MAKAN! Nak flat tummy bukan kene kurangkan makan, tapi makan lebih kerap dan pilih makanan yang betul!

So, reading itu ini, then dapat lah sedikit tips yang dikongsikan oleh Samantha Clayton, AFAA, ISSA and Director of Fitness Education at Herbalife. 3 tips mudah yang boleh kita apply hari-hari


Tips 1: "Suck it in" atau "Sedut nafas dalam dan cuba kempiskan perut ke dalam"
Salah satu senaman yang saya lakukan setiap hari secara ringkas adalah dengan 'kempiskan perut ke dalam' macam ala-ala tahan nafas ah gituuu.. hehe.. Caranya begini, anda berdiri tegak, dan cuba tarik nafas dan kempiskan perut ke dalam badan atau spine anda. Sebenarnya tindakan dengan hanya 'kempiskan perut ke dalam' ini akan bantu kuatkan core muscle kita dan bantu anda dapatkan postur badan yang baik! Kalau anda cuba lakukan senaman ini sekarang, dengan berdiri tegak, anda akan dapati, badan anda rasa tinggi sedikit dari sebelum, bahu anda lebih relaks dan secara tidak langsung, perut kelihatan lebih flat dan kecil lagi. Tetapi tidaklah bermaksud saya mencadangkan anda berjalan kemana-mana sepanjang hari dengan tarik nafas tahan dalam supaya perut kempis ye, hahaha... tidak begitu. Tetapi kalau lakukan secara konsisten dan kerap everyday, ia akan sangat membantu menguatkan your core muscle! Cuba buat senaman ni 3 set, 10x10 saat menahan nafas dalam-dalam. Gaya pernafasan juga penting dan banyak membantu untuk senaman ini.


Tips 2: Kekal Hidrasi 
Sangat sangat penting untuk kita kekal hidrasi sepanjang hari, terutamanya kalau mereka yang memang nak sangat perut nya kempis nih! Selalunya wanita yang kelihatan 'puffy' atau kembang semacam dengan perut bertingkek-tingkek ni disebabkan mereka kurang minum air, atau kurang hidrasi. Kalau nak tahu, badan manusia ni sangat mudah menyimpan cecair (atau air) dalam badan dan akan menyebabkan perut kita nampak kembang semacam dan buncit! Jadi kalau nak mudah memastikan kita cukup minum air setiap hari, peluk botol minum kita tu ke mana-mana saja. Sebab ianya macam reminder secara tidak langsung yang kita perlu minum air sokmo, gitew.. hehe..


Tips 3: Plank
Senaman 'Plank' adalah salah satu senaman tradisional yang terbaik untuk abdominal dan terbaik untuk dapatkan perut yang kempis! Senaman ini juga bantu memberi tubuh badan yang strong core dan postur badan menarik. Selain dari senaman seperti Crunches, Sit-ups, Hanging Leg Raises.. Plank jugak banyak membantu menguatkan dan membina otot badan. Saya sendiri suka senaman Plank dan senaman Plank ini ada banyak jenis juga ye.. tengok macam senang je Plank ni kan.. tapi cuba lah buat, hehe.. can you hold a 60 sec Plank (untuk orang yang pertama kali buat)?


Kalau anda kurang pasti senaman Plank tu macam mana, haaa, meh saya tunjukkan. 





Selalunya Elbow Plank macam gambar di atas ni memang kami dan rakan-rakan kelab di Nutricozy Wellness Centre Kertih buat laa.. hehe.. we started with 10 seconds jer dulu tau, masing-masing ketarq tangan nak buat! hahaha... then kami lama-lama improve naik ke 20 saat.. 30 saat.. and now 60 saat boleh dah.. tapi yang penting sebenarnya kene buat setiap hari! kalau tinggal lama, pastu buat balik, memang stamina dah jatuh balik.. hehe.. konsisten kunci utama!




Gambar di atas, Side Plank! Sampai ke hari ni saya FAILED! Hahaha... buat main-main, tak sungguh-sungguh acaner.. hehe... rasa macam susah jerk.. but I will keep on trying jugak!


 So, apa kata setiap hari mulai SEKARANG, luangkan masa 5 minit saja, untuk senaman Plank seperti di bawah ini. Give time for you body, after 28 days, tengok hasil usaha Plank anda! All the best!





Disclaimer sikit eh...
Soure tips di atas adalah dari Samantha Clayton, Director of Fitness Education at Herbalife!
Apa-apa pon tips di atas tiada maknanya kalau.... 2 perkara ni anda tak patuhi, iaitu:-

1) Konsep 80/20 (baca balik perenggan di atas sekali saya tulis dah awal-awal yer)
2) KONSISTEN, SETIAP HARI!

So, jangan lah pulak, korang semua dah follow 3 tips ni tapi dah 2 bulan perut belum kempis, sebab apa...sebab lepas senaman Plank makan biskut oreo 2 bungkus, makan nuggets 10 ketui, minum air 5 cawan jerk sehari.. hehe... tak jadi gitu boss! Let's change our eating lifestyle!


With love.. HHH
Jurulatih Kesihatan 012-3318022



Saturday, October 11, 2014

I'm not perfect

Bismillahirrahmanirrahim
Salam sayang readers!

I know.. I am not PERFECT!
Okay first of all, this entry post is not at all gonna show a negative vibes coz it aint me type of person no more hehee.. it's just... me here, trying to express my deepest sincere apology and your forgiveness just because of.... a long list of everything or anything I might done hurting or disappointing yall!

I honestly am not prepared with this overwhelm responses of online biz where lots and lotsa of new numbers of SMS, Whatssapp, Fb inbox, phone calls, emails.. everyday, non-stop, asking for Herbalife products and biz... Honestly... im kinda culture shock gitewww hehe..

Few months back, I received like 3 to 5 numbers people asking about Herbalife.. everyday, 3 to 5 new numbers.. and at that time, I started to feel like.. "Am i that famous D amos? My numbers become like a hotline number over the Google? Hahahaaa.." I'm giggling to myself and still not taking this seriously like my big opportunity to take advantage for the biz.. after a while, still didn't realize and underestimate the power of Online and Cyber World... and NOW.... you know what happen..

I received like 10 to 12 new numbers people prompt me and asking about Herbalife! Some of them straight away just call me over the phone, some inbox me in FB, some SMS me, some emailing me and mostly Whatssapp me!

With this kind of responds from the Cyber, with 2 toddlers and 1 newborn baby, with my very newly Helper at house (which of course required closely train and monitor), with my new Nutrition Club just started to full-power operating, with my preparation for Zumba license, and others task force needed to be taken care also daily... I was really reaaaaally out of hand. Senang citer, I'm shocked! My phone keep on 'buzz-ing' with anonymous people asking this and that!

So some of them whom had been messaging me asking about Herbalife and I replied it very very late, all I can say
I AM VERY SORRY... 

I know, if I were the prospect.. I wouldn't very pleased and upset with that kind of respond, super late! So Sorry..... Sometimes, I overlooked and missed it. Sometimes, I forgot. Sometimes I am just tooo busy to reply it... If you can see me alive how I reply all the messages, sure you'll understand me... I have to text while driving, I text you all while I'm breastfeeding my 5 months baby, I text you all while I'm cooking, while I'm eating, while I'm changing baby dypers, while I'm flyering, while I'm sit-down with club member (which is not so proper).. try to chip-in through all! Hahahaa....






I always wondering how they do online biz.. are they just like me.. haha.. or bit different.. I have so many things going around, not only online biz, also im doing nutrition club, fitchallenge etc etc.. Back then I thought online biz is easy, but now I know! Hahaahaa... Salute all businessman and businesswoman!

So, readers from Malaysia, Indonesia, Singapore, Thailand and other countries.. I am totally soooo sorry for the super delay reply! I will try my best to respond it as fast as I can within 24 hours!

I am sooooo gonna improved my TIME MANAGEMENT! Segregate which is the most important and urgent, and which aren't!

And YES, I AM STIL ACTIVE AS HERBALIFE DISTRIBUTOR!
(Hahaa, been receiving few queries asking am I still active, maybe because they view this blog has no recent update.. hehe oppsy!)

LOOKING FOR SERIOUS PEOPLE WHO WANT A COACH TO HELP YOU LOSE FAT AND GAIN MUSCLE!
CONTACT DIANA 012-3318022!



With love..HHH


p/s: practicing myself write in english, broken pon takpelah.. learning process.. Jutawan IK cakap, "GAGAL ITU BEST" :p


Thursday, September 18, 2014

Body Transformation!

Assalamualaikum readers, 

Lately diana selalu jugak dapat orang sms or whatsapp diana tanya "are you still active doing Herbalife?"

Well, YES I AM! Ofcourse!!! kannn.. hehe maybe depa tengok lately awat blog ni saaaaaangat lembap and kurang bebenor rajin ber-update! Sorry dear readers and stalkers.. My laptop masuk workshop punya lah lamaaa giler! Last-last I've decided to just buy a brand new laptop jerk.. takde la canggih gempakness pon..Nak gempak sangatss tunggu President Team lah kannn! ihihhihi... Just boleh buat pakai kerja-kerja basic orang Herbalife.. slides power-point, lots of pictures and videos and documents and blogging ofcos! 

Anyway, I'm here to update about my new latest target, which BODY TRANSFORMATION of myself! 
I'm a mother of 3 now, delivered all 3 kids through ceaserian procedure, fully breastfeeding my baby boy 4 months old currently, a housewife, a businesswomen, a Zumba Lover, me a 'Hantu Nasi' (i cannot live without 'nasi') and apa lagi 
eh.. macam-macam la... hehe..

I want to be the best version of myself! Level 10 wooootttt katanya! hehee.. but I'm damn serious acctually.. I want to be fit and gojes and hot mama! paling penting FIT! Macam gambar ni... 



Today is acctually my 28th day starting my LEVEL 10 Body Transformation! And so far.. what I've been doing currently for routine..

  1. Workout 6 days with 1 hour and 15 minutes per session. Most of the time I did Zumba for 1 hours and 15 minutes for Tabata/ Cardio/ Weight training. 1 day rest.
  2. Drink Herbalife protein shakes 3 or 4 times a day. With 6 - 8 scoop of F1 and 4 scoop of F3 Whey Protein.
  3. I drink 4 - 5 litre water per day.
  4. I do not eat clean! Hahahaa... payah lorr... haha.. but, I starting to change towards it laaa sikit-dikit.. hihi.. I choose more complex carbo now, rather than simple carbs.. kalau tak, dulu roti putih pon aku suke nak bedal je, dulu 1 jar Nutella aku sorang boleh habiskan, kaut-kaut dengan spoon makan giteww jerk.. now, tukar dengan peanut butter pulak, high protein! no more Nutella hehe.. 
  5. Start to read and asking people around yang badan macam ala-ala abang sado tuh kann, hehe minta share tips cam mana nak kuarkan six pack ni! hihihii... 
Hrmmm, i think so far, macam ni lah kot saya buat... Next kene improve more on few other things like.. bab makan tu.. yerla benda ni nak success perlukan 80% focus more on pemakanan! I admit, banyak 'cheating meal'!!! Every week saya sure telan martabak! hahaaa, sedap weyh martabak kt pasar tuh hihiii.. Sometimes, geram sangat saya telan jugak biskut manis anak saya, hehee.. Sometimes ada jugak makan ayam goreng sampai 2 ketul! sebab rasa seketul tak cukup, especially bila baru sudah workout kan.. laparrr jer perut, mencari makanan! Pastu air minum pon ada jugak pernah 3 liter jer sehari.. but air jarang laaa kantoi, usually memang 4 liter and above.. 

I loveeeeeee workout so much! I love to dance! I love Zumba! I love to sweat! Dulu masa mula-mula nak start get totally serious on this memang susah.. rasa payah nyaaa, berat nya, penat nyaa, lambat nya nak habiskan 1 hour untuk workout.. nak buat plank 15 saat pon ketarq nak perabihkan, nak squat 10 kali pon rasa nak tercabut kaki, hahahaaa! Day by day.. its become more better... i do it every day! everyday! and hasilnya.. 

Alhamdulillah 2.3% body fat turun! punya lah susah nak menurunkan lemak... hehe.. i think because saya banyak cheat! hahaha.. I want to gain my muscle, nakkk sangat! Sebab tak suka tengok my BMR saaangat rendah.. but to build the muscle, i need to reduce the body fat dulu! soooo, more water, less food yang tak elok nah! 

Let's keep going! Wish me luck! Please do share with me any tips or links or ideas okayss... I'd appreciate it soo much! Saya budak baru belajar =)

FORMULA UNTUK #FIT ADALAH 
80% NUTRITION, 20% WORKOUT, 
100% MINDSET!!!


Need personal coaching to lose weight, I'm still active! Looking for people yang serious sahaja!
Diana 012-3318022


With love.. HHH

Friday, July 18, 2014

Pesawat MAS Boeing 777, MH17 terhempas di Ukraine !

Satu lagi tragedi besar menimpa MAS airlines untuk tahun 2014! Ya Allah besarnya ujian Mu untuk negara Malaysia.. semoga kita tabah dalam mengharungi ujian ujian Mu. Takziah untuk keluarga mangsa pesawat MH17.

Nahas MH17 ini didapati terhempas di Timur Ukraine setelah dibedil roket pejuang pemisah. Pesawat ini dikatakan merupakan penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. Jumlah mangsa dalam pesawat dikatakan 280 orang penumpang dan 15 orang anak kapal. Khabarnya semua terkorban dalam nahas tersebut. Sedih sangat!!!! Mesti ada yang rakyat Malaysia dalam tu nak balik raya.. semoga mereka yang terkorban di tempatkan di kalangan orang orang beriman di sana. Amin..

P/s: Dulu husband saya juga pernah naiki pesawat ini menggunakan route yang sama. Ya Allah... sesungguhnya MATI itu bila-bila masa saja dan di mana-mana saja. Adakah kita bersedia untuk itu?

With love... HHH

Thursday, July 17, 2014

Kelahiran putera kami Muhammad Ammar bin Azmi

As Salam readers!

Ok.. janji manis lah sgt awk ni dianaharis.. katanya nak hapdet.. tp tak ber-hapdet2 pong blog niy ekekee.. tak yah der nak ceghita alasan-alasan kamu cik puan diana.. kang merajuk readers blog nih plak.. uwaaa.. jangannn jangan.. hehe.. teruskan viewing my blog hehe.. saya suka, saya suka! ☺

Orite.. so tajuk utk entry ni pon dah tertulis kan.. makanya dikisahkan nyer begini...
Ini adalah kelahiran anak ke-3 kami.. Yg first dulu Boy, 2nd pulak Girl.. and now the 3rd pula Boy.. Alhamdulillah dapat selang2 cenggini.. jangan tanya apa tips, petua atau secret recipe bagai.. sebab memang tiada pon petua ke pemuda nya hehe... kami tabrak saja.. kikikiii.. ini semua Rezeki dari Allah.. Dia yang mengaturkan semua.. Alhamdulillah, syukur sgt sgt..

Semua 3 org nih saya bersalin secara ceaserian! Kenapa?! Sebab tulang pinggul saya atau pelvic bone saya too small.. saiz bukaan tulang pinggul terlalu kecil soo doc cakap susah untuk baby turunkan kepalanya and keluar.. sebab itu juga masa saya nak bersalinkan my 1st child dulu Muhammad Hafiy, about 12 hours sakit contraction and bukaan dh 9cm but still kepala belum turun..last-last masa tu proceed terus ke csec! So utk yg 2nd baby dulu.. kami buat MRI scan waktu 8 months preggy utk check my pelvic bone and it turns out memang betol too small.. so doc pon highly recommend us to pilih tarikh bersalin je.. itu pasal Hana Arissa nyer birthdate cun sket.. 11.07.11 hehe.. then ofcos bila dah 2 org czer, yg no.3 kene czer.. kami pilih jgk tarikh.. saya choose 02.05.14.. why?? Sebab Muhammad Hafiy dulu 02.06.09... saya pikir.. senang nak ingat birthday anak.. 2nd june, 11th july and yg last ni 2nd may.. takdela banyak sgt nombor kene ingat yer dook.. tp it turns out yg si adik no.3 ni nak kuar cecepat plak.. hehe.. mungkin sebab saya banyak berjalan, ber-aerobik and zumba, and ketiadaan bibik membuatkan saya buat kerja berat di rumah dan menjaga 2 org toddlers yg aktif! Hehee...

Kronologinya macam ni.. (tipikal blog entry post kalau nak cerita kelahiran anak kita.. hehe cenggini lah.. kronologi bagai.. so layankan je yer )

29/04/14 : 9pm - tetiba rasa mcm perut mengeras, cramp and tegang giler! Saya buat tak tau jerla sebab memang dari preggy 7 months lagi slalu rasa cramp perut. Masa saya pegi training 11 hari kat filipine tuh, setiap hari rasa cramp and mengeras jer perut. So malam tu saya buat tak tahu jek. But sakit cramp tu datang kerap lah pulak.. saya kira-kira, ohh every 20 minutes sakit tuh datang..

11pm - sakit tuh datang every 15 minutes.. betol-betol saya kira nak make sure.. pastu terdetik jugak eh betol ke ni contraction atau sakit-sakit biasa.. yerla, saya mana ingat sakit contraction cane.. dulu jer time hafiy rasa.. itu pon masa tu dah memang terlantar kat hospital sakit tu rasa.. mengadu kat mama and my sis hafiza, they highly suggest me to go to hospital, but i refused because i thought this was nothing.. and.. i still wish to have the baby on 2nd may jugak hehe.. gedik kan! Malam tu before off to bed n close my eyes, saya wassap husband, get ready lah.. sebab dah ada rasa macam sakit contraction but not sure if it's real contraction atau false alarm jek..
So then i shut my eyes dengan harapan, please go away all the pains.. hehe..

30/4/2014 : next morning hilang sudah sakit tu! Hehee.. i assume lah.. soo i feel much better, relax2 dgn kids semua..

2pm - saya ke tandas untuk ambil wudhu solat zohor, tetiba rasa macam ada liquid keluar di panties.. kat toilet saya check lah,
OHHHH!!!! AAAAARRGHHHHHHHH!!! (Im screaming ler tuhhh.. hihih)
Ada blood stained di underwear.. panic!!!!!!! First person I'm calling is my sister.. then my father then my sister in law.. sebab yang ni jer ada kat rumah pon hehe.. mama keluar kerja.. i was like running here and there back and forth.. sambil mulut potpet potpet!!! "Macam mana ni... macam mana ni.. uwaaa.. takuttt ada darah.. macam mana ni.. darahh.. darah!!!!" Padahal darahnya secipot cenonet jek.. panik kemain! Hahahaa.. Takde rasa sakit pape pon.. Gedik lebih je tu hihii.. terus call husband dulu.. "abaaaaaannng!!! Dah keluar darah ni! Balik bangi skang jgk!" Ecewaahh! Macam drama queen control sungguh hehe.. (tengah panik kan.. besa laa gituu) husband cuma reply dengan nada relax and cool giler "ermm.. okayyyy" santai giler laahh tone suara nya tu... cett hahaha! Tak feel lah cik abg aku nih.. next call mama.. eh tak call pon, wassap je.. bgtau dah bleeding..

Soo.. terus tukar baju, pakai tudung nak siap2 gi sepital.. bibik mama pulak tetiba tahan aku.. "nanti nanti cop2 tunggu laaa bibik masak kan pisang goreng.. makan dulu nak.. sebelum gi bersalin tu.." HAHAHAHAAAA!!!! Memang bernas lagi bijaksana bibik mama ni!!! Bagai disorongkan bantal.. saya pon kata OK! Masuk balik dalam rumah, duduk depan tv relax2 sambil tunggu pisang goreng dengan papa, my sis and sis in law.. lawak kan!!!!

3.30pm - off we go to PCMC hospital.. my sis in law yg tolong hantarkan! Tq tq tq fizah!  Masuk emergency, terus ke labor room. Check itu ini.. memang betol contraction ada. Bagitau doc saya dah rasa sakit dari last night. Saya kene marah dengan doc, sebab lewat sangat mai datang hospital! High risk kalau kita delay kan macam tu katanya.. OPPSS! hehee.. terus kene immediately operation! Saya sedih sebab saya nak juga kalau boleh husband ada skali.. but doc ckp we cant wait for him because u dah sakit lama sangat! Ermm.. uwaaaaa!! Last2 doc bagi chance untuk replace mama masuk temankan saya deliver the baby..

Soo.. yes. The 3rd child saya lahirkan tiada suami di sisi! Takleh terima sebenarnya, keciwa sangat! Tapi taknak terlalu pikirkan sangat kang meroyan plak kiter heheee..

ALHAMDULILLAH! Baby was doing very well and healthy!
Name: Muhammad Ammar bin Azmi
Born: 30 April 2014 (1 Rejab)
Time: 7.24PM
Weight: 3.07 kg
Height: 49cm
Blood group: B+

Semua ok alhamdulillah! Mummy ok walaupon dah 3rd czer! Sakit ofcos laaa sakit kan.. cumaaa.. masa operation i've lost too much blood doc ckp.. double from normal operation. Muka saya sangat pucat, blood preassure very low.. no wonder saya rasa sangat dizzy during and after operation. Doc ckp, dia taknak cakap masa operation tu sebab takut saya bertambah panic.. ohhh hehe.. macam tahu-tahu jer saya memang jenis over sket bab-bab gitu hihiii..

Well, apa-apa pon.. sekarang semua dah sihat! Luka czer dah pulih, baby sihat, Ammar fully breastfeeding of course!!! I'm back to Zumba semula.. Alhamdulillah!

Now.. ramai tanya lepas ni ada lagi ke.. kalau tanya saya sekarang.. a big NO! Tutup kilang, shutdown sudah! Hahahaa.. Tapi ini jawapan saya bagi untuk sekarang lah.. cer tanya saya lagi 2 tahun depan.. hahaaa, tak tau la jawapan apa agaknya saya bagi.... but kalau tanya husband, jawapan dia "kesiaaaaann hana arissa takde kawan gegirl.. hafiy dah ada kawan dgn ammar.. siaaann budak bulat hana arissa tuu" adeyyhhh hihiii..

And ramai jugak yang tanya saya pasal experience bersalin ceaserian!!! Almaklumlah.. dah 3 kali kene potong kan.. doctor bius pon cakap masa hari operation tu.. dia cakap kt kawan sebelah dia "geng, we have a veteran patient here, this is her 3rd time already" saya sempat giggling dgr dia ckp gitu.. hehe.. if anyone nak tanya pape pasal bersalin czer ni and berpantang mcm mana semua leh jerk wassap saya ok!!! U know where to find my number phone.. tuh kt header blog ada hehe..

Orite.. nanti post entry lelain plak.. pasal confinement with herbalife and pasal breastfeeding journey of my 3rd child 

Anyway, selamat menjalankan ibadah puasa semua!!!!

#PrayforGaza
#FreePalestine

With love.. HHH