Pages

Tuesday, December 28, 2010

Siapa Hardiana Haris??

Hardiana Haris.... hehee... dia seorang yang sangat lembut hati, penyayang, sweet, cute, adorable, bla bla.... (hahaaa, perasan-perasan... blerkkkhh!)

Okay-okay.... serius yerh....


She's the eldest one in her family.... ada 4 orang adek beradek.... dia suker nak buat-buat jadi kakak yang baik di kalangan adik-adik nya... cewah...... kalau adik-adik laen ada masalah, selalunya dia suker la jadi pendengar setia nyaaa... i mean... dia macam act sebagai pendamai kalau ada yang gaduh or selisih faham dalam keluarga (wah! perasan tak hingat!!) kononnya boley jadi kakak contoh la dalam family.... tapi memang pon apa, dia tak suker sangat carik gaduh dengan adik adik or mak ayah.... tapi ada la jugak kan sket sket... setakat ada selisih faham ker, gaduh kecik kecik tuh biasa la... mana la semua manusia 'perfect' kan.... hardiana haris pon macam tuh... mungkin kadang-kadang dia pon ada buat silap.. tak pernah pon fikir yang dirinya sempurna dan baik hati suci murni... takde maknenyer.... tapi apa yang penting padanya.... selagi mampu, dia akan tolong keluarga nya... yang mana ada masalah dengan kekasih ke, dengan kawan ke, masalah kewangan ke, pelajaran ke, masalah sakit hati ke.... apa-apa jela.... yerlaaaa, dengan siapa lagi kita mau mintak tolong kalau bukan dengan darah daging sendiri.... kan kan kan....

hardiana haris... sangat-sangat hormat dan saaaaayang sama itu papa dan mama nyerrrr.... sebab pada dia, mereka berdua dah terlaluuuuuuuuuu banyak berkorban untuk diri dia... dari dia kecik, sampai masuk sekolah, sampai masuk universiti, sampai waktu bercintan-cintan, sampai dah kerja, sampai dah kawin, sampai dah ada anak....... SEMUAAAA nya parents banyak tolong.. so just imagine yerh, mana nak carik parents macam ni skang.... so thats why she respect them sooo much! kalau boleh, mintak dijauhkan la dari segala perbuatan yang dia buat, boleh menyinggung perasaan papa dan mama..... berdosa babe... hehee... selagi mampu, setiap bulan dihulurkan duit sikit-sikit.... selagi mampu, dia tolong mana yang boleh... selagi mampu, dia cuba gembirakan hati mereka.... itulah dia cik puan hardiana haris kita..... bukanlah nak katakan dia manusia yang berhati baik ke suci murni ke.... tapi, dia cumalah manusia biasa yang kadang-kadang ada buat silap.... tapi kesilapan itulah sebenarnya yang telah banyak mengajar dia jadi manusia tambah tambah baik lagi... heheee... kaannnn...

kalau nak tau.... dulu masa hardiana zaman sekolah... MasyaAllah.... sangat lah nakaall nyerr..... nakalll.... time masuk matrik pon nakal.... dah pandai turun KL sendiri, pakai skirt pendek... keluar hostel cabut tudung.... warnakan rambut.... kawan dengan orang entah pape.... banyak boyfren.... ishhh2...... selalu kene marah dengan papa mama.... selalu buat papa mama risau... selalu buat mama kecik hati and nangis.... anak paling nakal lah! so that's why i said..... saya bukan lah manusia sempurna... cuma sekarang biler kita dah dewasa (dah makin tua... ngehehe) kita belajar dari kesilapan.... tak mau buat lagi dah perangai burok tuh.... biler ingat balik rasa macam dah terlalu banyak dosa dah dia buat dengan papa dan mama.... menyesal tak guna, jahat nyer dlu.... alhamdulillah sekalang... ngeheee...


sekarang hardiana dah kawin pon... dah ada anak sorang.... baby boy yang nakal sama macam mummy dia... wakakaka..... bad influence betol saya nih.... yerla.... kalau tengok saya dan family saya.... kami memang sekeluarga jenis yang happy-go-lucky..... sangat gedik! sangat mengada! sangat suker makan! sangat suker camworing! sangat suker bising! sangat LOUD! hahaaa.... we are not shy-shy type of people dude! that's is all about haris family.... soooo, the 'LOUD' influence itu telah sedikit sebanyak di absorb oleh my baby boy..... so jadilah hafiy yang manja dan gediks jugak... haha...

in person.... hardiana seorang yang tak suker buruk sangka dengan orang... tak suker nak carik gaduh dengan sesapa.... dia suker jer nak kawan dengan semua... tak pernah nak pilih-pilih bulu ni.... tak pernah terpikir nak ada beza-beza dengan kengkawan nyer... but she's hardly could fine friends actually... especially girls.... don't know why.... that's y dulu... kawannyer banyakkkk yang lelaki..... not to say dia takde kawan perempuan langsung... cuma kalau tanya BFF, maybe she dont have one kot.. ngeheheee.. but whatever..... life must goes on.... tapi dia suker socializing and mingling around with people... she likes to meet new people... sukerrr la... sebenarnya dia seorang yang suker nak bantu kengkawan dia... and she's actually good in keeping secrets... she can be trusted... no worries.. but sometimes, her friends suker take advantage on her.... she noticed that... but that's life kan... takpela..... dia pasrah saja.... sebab dia sayang kat kawan-kawan dia.... tapi dia tau.... masih ada kawan-kawan yang sayang kat dia jugak.... masih ada yang ambil berat pasal dia....
pastu kalau nak tau.. hardiana haris ni sebenarnya seorang yang pemalas laaaa bangat... haha, yerrr dia memang pemalas.... kalau bab-bab memasak ke, dia malas sangat.... kalau bab-bab mengemas pon, dia malas jugak la, takdela malas sangat, malas la sikit... heheeee... hardiana rajin nyer ada time-time dia jer.... heheee, burok betol perangai.....



and then... hardiana haris punya love story pulak... ngeheheeee... jeng jeng jeng.... as a lover (ehem-ehem..cewah, malu lak nak cerita) dia seorang yang sangat penyayang tau.... hati hardiana sangat sensitif kalau bab-bab cintan cinton nih... dia bukan la seorang yang sangat romantik tapi, boleh laaaaa.... wakakaaa! tarikh-tarikh penting like birthday ke, anniversary ke, weddings ke... sure ingat punya! and MESTI punya kene ada gift tau...... tak kira lah setakat kad kecik cenonet je ke... tapi mesti ada something on the table.... baru lah ada meaning..... thats her..... hardiana haris kalau dia suker and sayang kat orang tuh, means she really does take it seriously.... dia tak pernah nak berkira dengan orang yang dia sayang... what really matters to her is that person jugak mesti sayang and caring pasal dia.... itu saja... no need to spoil her with money and luxury pon.... no cost at all.... only the L.O.V.E that she craving for.... wah! hahahaaaa.... okay-okay... takleh citer lebey-lebey bcos sudah mula blushing lah... :p

lastly... hardiana haris kalau korang nak tau, dia tak suker sangat buat accounting!!!!!!! dia lebih suker benda-benda yang glam, yang boleh jalan-jalan, yang leh jumpa banyak orang, yang ada music-music, ada tari menari, ada mekap-mekap cantik, ada bling-bling.... heheeeee gediks tak hingat lagi! hardiana suker menyanyi and dia selalu perasan jugak konon suara dia tuh sedap lah... wahahahaa.... other than singing, she also love to dance.... dulu memang niat nak jadi dancer... tapi tup tup rezeki pulak bergolek untuk buat accounting... nasib ada rezeki, kalau takde rezeki kat accounting nih, agaknyer sekarang kalau nak carik hardiana boleh pegi ke istana budaya ke, or akademi seni kebangsaan.... lalalaaaaa~~~ perasan lagi....

okeylaaaaa.... dah banyak sangat kiter bercerita pasal cik puan hardiana haris yang memang tergediks lagi terperasan nih..... dah naik menyampah lak membaca cerita-cerita budak nih... konon best la kot.... wah!


korang jangan nak sabotage dia tau... sebab dia seorang lurus lagi tak berapa bendul sangat.... heheee....

With love... HH

Sunday, November 28, 2010

I'm pregnant... for our second child!

Alhamdulillah.... memang saya nanti-nantikan juga... untuk dapat rezeki anak kedua ni... syukur ke atas Illahi... hehe....
tapi yang paling perit tuh, nak mengharungi trimester pertama... hadoiii, sangat la menguji kesabaran.... saya alami loya and hilang selera makan sama macam mengandungkan hafiy.... tak best giler.... datang kerja, tapi tak boleh nak buat kerja pon... sebab pening-pening, letih and loya saja... siapa yang pernah mengalami nyer jela yang paham... perut kita lapar giler tau, angin banyak masuk dalam badan, perut berkeroncong macam-macam lagu sebab lapar... tapi kita tak selera nak telan APA-APA pon... you name it... any BEST food in the world pon saya tak selera.. semua makanan yang saya nampak, yang saya hidu, yang saya membayangkan (even that) pon saya terus rasa loya and nak muntah.... sadis giler! lapar tapi tak boleh nak makan... SIGH..
then, biler goggle sana sini... i found this good tips from www.babycenter.com how to overcome your sickness... saya rasa memang best and sangat berguna tips nyer...
so lets share it here with everyone...


  • Eat small, frequent meals and snacks throughout the day so your stomach is never empty. Some women find that carbohydrates are most appealing when they feel nauseated, but one small study found that high-protein foods were more likely to ease symptoms.
  • Keep simple snacks, such as crackers, by your bed. When you first wake up, nibble a few crackers and then rest for 20 to 30 minutes before getting up. Snacking on crackers may also help you feel better if you wake up nauseated in the middle of the night.

By the way, getting up slowly in the morning – sitting on the bed for a few minutes rather than jumping right up – may also be helpful.

  • Try to avoid foods and smells that trigger your nausea. If that seems like almost everything, it's okay to eat the few things that do appeal to you for this part of your pregnancy, even if they don't add up to a perfectly balanced diet.
  • It might also help to stick to bland foods. Also try to eat food cold or at room temperature, because food tends to have a stronger aroma when it's hot.
  • Avoid fatty foods, which take longer to digest. Also steer clear of rich, spicy, acidic, and fried foods, which can irritate your digestive system.
  • Try drinking fluids mostly between meals. And don't drink so much at one time that your stomach feels full, as that will make you less hungry for food. A good strategy is to sip fluids frequently throughout the day. You might find cold, carbonated beverages easiest to keep down.
  • Aim to drink about a quart and a half altogether. If you've been vomiting a lot, try a sports drink that contains glucose, salt, and potassium to replace lost electrolytes.
  • Watch for non-food triggers, too. A warm or stuffy room, the smell of heavy perfume, a car ride, or even certain visual stimuli, like flickering lights, might set you off. Avoidance of triggers can become an important part of your treatment.
  • Nausea can become worse if you're tired, so give yourself time to relax and take naps if you can. Watching a movie (preferably not one about food!) or visiting with a friend can help relieve stress and take your mind off your discomfort.


so basically, jangan biarkan perut kosong, sebab bila perut kosong, nanti perut masuk angin, bila perut masuk angin, in tends to make you feel nausea and tidak selesa plus pening-pening... eat frequent in small amount.... tp memang betul... sebab after makan saya akan okay sikit.... tapi tu la... time nak menelan makanan masuk dalam mulut tuh yang macam tak selera nak menelan nya... nak hidu pon naik loya rasa....
anyway... people once said, that is the beauty of being pregnant.... having to experience all this... (huhh?)... heheee... psychology jer tuh.... (like mama said..)

so hope these tips also help korang semua jugak... sharing is caring....


With Love.... HH


Saturday, October 23, 2010

menanti dengan penuh kesabaran

hah... tajuk post saya sangat lah skema... sangat lah sopan santun... sebab memang saya sedang bersopan santun... menanti dengan penuh "sabar"... yer "sabarrrr" lah sangat...

what? kenapa ada ber (inverted) koma the word sabar?? sebab nyer dalam hati kecil saya yang lagi comel ni... saya sebenarnya terujanessssssss sesangat! every night saya bermimpi-mimpi dan every day saya berangan-angan... the 'power of dream' itu parking di hadapan rumah no.10 jalan 28a ini...

uwaaaaaaaaaaaaaaa.... when will my 'power of dream' will really..i mean REALLYYYYYY here at R.B (rantau bukit yer fyi).... come here WUM..come quickly.... huhuuu....

what was that WUM??? hahaa.. nak tau? sila scrolllllling and slidingggg.....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tadaaa....
my first ever car lorh..



belum sampai lagi...
=(


With love... HH


Tuesday, October 19, 2010

just being me

Tiada yang lebih berkuasa melainkan Allah SWT.

Terlalu banyak pahit manis yang kita lalui di dunia ini. Setiap pengalaman yang kita lalui sebenarnya banyak mengajar kita menjadi lebih matang. Tetapi setiap yang berlaku itu juga bergantung kepada individu bagaimana mahu menghadapinya. Ada yang mahu mengambil jalan mudah, ada yang mahukan bimbingan, ada yang mahu melarikan diri dari cuba menghadapinya, ada yang cuma berserah sahaja tanpa usaha. Ianya terpulang kepada bijaksana anda, pilih lah jalan yang terbaik.

Apa yang pasti, setiap yang berlaku itu ada hikmahnya. Mungkin Allah turunkan dugaan kita pada hari ni. Mungkin juga esok tuhan turunkan rezeki untuk kita.

Kadang-kadang bila tengok dari luaran, kita sangkakan orang itu sihat dan baik dan senang hidupnya. Sedangkan kita mungkin tidak tahu sebenarnya hidupnya bukanlah sesenang yang dilihat.

Apa yang berlaku dalam hidup ku selama 27 tahun ini aku amat hargainya. Setiap detik pengalaman telah banyak mengajar ku untuk teruskan perjuangan aku. Semua kenangan itu sangat manis dan tidak mudah untuk ku lupakan. Apatah lagi kehadiran orang-orang yang aku sayang di sekeliling ku. Tiada apa yang dapat ditukar gantikan kasih sayang aku kepada mereka. Termasuklah suami dan anak ku sayang. Sayang aku kepada mereka hanya aku dan Tuhan Yang Maha Esa sahaja yang tahu. Setiap nafas dan setiap titik peluh aku, semuanya kerana mereka.

Apa yang mampu aku lakukan adalah bersyukur kepada Mu Ya Allah kerana kurniaan ini. Tiada apa lagi yang ku mahu, cumalah KASIH SAYANG yang tidak berbelah bagi dari orang sekeliling ku...

Thank you Allah.
Thank you Papa.
Thank you Mama.
Thank you Angah.
Thank you Ja.
Thank you Iji.
Thank you Muhammad Hafiy.
And... Thank you Azmi....

With love.... HH

Wednesday, September 15, 2010

Tuesday, September 14, 2010

happy..raya..cuti..gedik..makan..gemuk..suker

ok... the tittle post sudah meng-explainkan perasaan saya ini.. hehe...
saya suker hari rayer... boleh dikatakan atau di declarekan hari raya sebagai hari gediks untuk HH and se-family... (includes hafiy..semakin gediks jugak)

will tell more story on hari gediks HH...

layan the photos..ceki-ceki daut!









With love... HH

Tuesday, September 7, 2010

tak suka..tak suka..tak suka..

huwaaaaa....huwaaa...huwaaaaaa... (nangis ala-ala mengada, ala-ala gediks, ala-ala menagih simpati)

kenapa ni?? kenapa menangis pulaks???
sebab saya keSAKITan keGIGIan keAMATan keSANGATan!!!!

huwaaaaaa.....



sakit gigi ni tak best sangat-sangat.... okey lagi kalau sakit perut ke, sakit kaki ke, sakit tangan ke, sakit kepala ke, sakit hati ke.. kalau sakit gigiiiiii ni kan:

- tak dapat nak menikmati makanan (dah la bulan pose, time nak buka tuh, hadoooyai, seksa laaa kak oi, dah la kita kebulur!)
- sakit nyer terasa sampai ke urat-urat saraf kepala ni
- tensi-tensi nak marah-marah aje rasa
- tak boleh nak kon-sen-tret kerja
- tak boleh nak bercakap-cakap (nampak sangat membebel tidak kira di rumah atau di opis)
- tak boleh nak menyanyi melolong dalam kereta sambil drive ke opis (???)
- macam-macam lagi yang tak boleh....

saya dah jumpa pakar sakit gigi (kita kadang-kadang panggil 'dentist'), tapi tak boleh cabut lagi sebab tengah bengkak!


hubby kesian sama isterinya yang tiap-tiap malam kepoh merungut, mengadu manja sebab sakitttttt... tapi apakan daya, dia cuma jawab
"alaaahai, abang nak buat macam mana yang.. abang pon tak tahu nak tolong macam mana... tahan ajer yer.. "

bile menggedik dan mengada mengadu kat kawan, macam-macam petua dan 'pemuda' yang mereka bagi:
- sapu garam kat tempat sakit tuh, atau kumur dengan air garam
- sapu minyak cap kapak kat tempat sakit, so dia akan rasa kebas
- sapu tembakau rokok kat situ (hah!ini Rozai nyer idea)
- Kumur la dengan listerin supaya kurang bakteria, kurang sakit

sebenarnya, tiada satu pon di atas saya cuba buat... TAKOTTTTTT!
tapi saya rasa-rasa, malam ni mau try la satu.. sebab macam tak baik-baik jugak jer kan... dah la nak dekat raya dah ni!

korang kesian tak kat saya???
saya tak suka sakit gigi ni!!!!! tolooooonggg
=(


With Love... HH

Monday, August 30, 2010

connecting.... TING!

YES!!!

ring..ring...
"cik hardiana haris"
"yer saya.. (dalam hati, cik ke saya ni.. hihi)"
"saya dari telekom contractor, kami nak datang rumah untuk setting cik punya Streamyx Wifi"
(yea...yea... i know, sound like macam budak ketinggalan zaman, what?!! baru nk setup wifi... previously we use streamyx dial up je... konon jimat kos :p)

"ouh.. okay.. pukul berapa agak-agak nak datang? sebab saya di opis ni"
"mungkin dalam pukul 2 lebih"
"ok, pepehal, call saya dulu yer biler dah nak sampai rumah saya, ni no tepon saya.."
"baiklah"

then, after mereka datang and setup-setup... saya pun jadi gumbira lah! yeaaaaaaaaaa....
dah ada wifi... senang lah saya mahu ber-blogging, ber-facebooking, ber-youtubing, ber-googling... heheee..
sangat suker!

tetapi setelah tiba masanya mahu menggunakan khidmat streamyx wifi ini... tiba la pulak 'predator' kecik ini mengganggu hidup saya....

siapa???? siapa lagi.......
anak kecil itulah, encik muhammad hafiy yang manja terover lagi gediksss...
sangat mengganggu kerna dia menjerit, melolong, meraung, menangis, menhentak, membaling, merajuk... minta mummy riba kan dia depan laptop and play video music best kat youtube!
hafiyyyyy..hafiyyy......

hadooiiiii, lain yang ku sangkakan... lain yang terjadi....
sudah lewat malam macam ni, barulah saya dapat mencoret-coretkan nukilan kisah hidup seorang puteri encik haris (ayah saya lah) heheee...

tapi... ape-ape pun yang penting, kini saya sudah bebas!!!!!!!!!!!
tidak perlu lagi menumpang PC hubb untuk menggunakan khidmat streamyx.... sebab sekarang sudah upgrade kepada tiada-wayar (wireless)

Alhamdulillah.... =)

With Love... HH

Saturday, August 28, 2010

I wish....

Suddenly saya rasa sedih.. Suddenly saya rasa kesian.. Kat diri saya sendiri..
Saya tiba-tiba rasa..... How I wish I............

Huwaaaaa... Tapi ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah selalu pesan, "kita kene selalu bersyukur dengan apa yang kita ada" pastu selalu dengar orang pesan "bila hal duniawai kene rajin pandang ke bawah, tapi bila hal akhirat pandang-pandang lah ke atas"

Tapi kan kan saya cumalah manusia yang lemah...
Ya Allah, kuatkan la semangat saya ini... Huhuhuuuuu
HuwAaaaaAAaa!

With Love... HH

Wednesday, August 25, 2010

Kelahiran Puteri Sulong Encik Haris

Saya sangat seronok hari ini!

Tarikh 25 Ogos 2010, genap lah sudah umur saya 27 tahun! Yeaa... Yeaa... (tapi kan sebenarnya 27 tahun 9 bulan..kan..kan..)

seperti yang telah saya mengepohkan dan menggedikkan dalam previous entry, saya telah memboroskan duit gaji saya dengan membeli Special Gift from ME to ME... ngeheheee..

dan pada 25 hb pagi, tengah bersiap-siap menconteng muka dan berdandan ke opis.... saya pun dengan tidak sabar dan gelojoh nya... membuka la kotak ? itu... dan menyarungkan jam ? pada tangan ku yg kecik lagi mulus lagi tak berapa nak kurus... ;P


dan saya tersengih saja muka senyum kambing datang ke opis... tiap saat memandang tangan, sebab ada benda baru yang bling-bling telah mendistract saya... haha....


I'm happy jugak sebab...
Sudah rasa macam celebrity sebab...
Terlalu banyak komen and wishes yang masuk ke dalam inbox email and facebook saya sebab..
Menyebabkan jalur lebar senyum kambing saya bertambah panjang seperti sampai ke telinga... =)

terima kasih kepada semua rakan, family, love ones..yang sudi menge-wish kan besday saya! sebab..
apa-apa pun...

Saya Sangat HAPPY!!!



With Love... HH

Sunday, August 22, 2010

DIY Make-Over

okay kawan-kawan... ini adalah my first attempt make-0ver diri sendiri dengan tangan sendiri.. sendiri sesuka hati mencontengkan muka saya dengan sendirinya...
hahaha... jangan pening-pening, (walaupun sebenarnya memang sengaja nak memeningkan ayat)

So, i don't know la whether ianya menjadi ke tidak... what you girls think hrmmm...?????
ceki-daut the photos...


before mencontengkan muka


dalam proses menconteng-conteng




Tadaaaaa!!! Hehe







Rasa macam tidak berapa menjadi my attempt ni.... macam banyak lagi kene improve skills... well, of course la kan... what can i expect, main conteng-conteng muka pun jarang sekali... huhuhuuu...

- muka macam tak full coverage jer lagi..
- shading hidung pun kurang menonjol
- kening sangat tidak trim and lukis betol-betol
- eye area punya color-color macam boleh lebih creative lagi...

definitely kene practice lagi... kan kan...


With Love... HH

Friday, August 20, 2010

Happy Anniversary!

" I'm IN love and don't want to get OUT from it...forever.. =) "



Saya sah menjadi isteri kepada dia pada 19.08.2006.. di mana kami di nikahkan di masjid Kampung Pandan, Kuala Lumpur. Dan hari ini 19.08.2010 genap lah 4 tahun kami menjalin kasih dalam hubungan yang sah bersama...

Saya sangat berterima kasih kepada dia kerana sudi menerima saya sebagai isteri nya... Selama 4 tahun ini, saya juga ingin memohon ampun maaf sekiranya ada salah silap atau terabaikan tanggungjawab saya sebagai isteri...

Saya sangat menyayangi dia dulu dan sekarang dan berharap ianya berkekalan sampai lah bila-bila... Saya berharap sangat dia tahu akan perasaan saya pada nya... Walau apa pun yang terjadi, berat untuk saya menolak kehadiran cinta saya ini padanya...

I really really love you abang... always... and sooo much... I hope we can cherish our life with more love, laugh, tears and care each other...

I wish you Happy Anniversary my love!


With Love... HH

Wednesday, August 18, 2010

A special, A good, A nice treat for myself!

Saya diarahkan oleh boss saya untuk ke Kuantan with short notice! Saya pun hanya menurut perintah.. Ikutkan sahaja ler...
After submitting documents to the designated office, they ask me to wait for about 2 hours for their Partners to check, sign and cop the docs.. Apakah? 2 jam kah? Aiyoyoo..

Saya pun membuangkan masa saya selama 2 jam lebih itu dengan pergi ke shopping mall sebelah opis nyer itu...

Jalan-jalan tanpa arah.. Sudahla saya hari itu pakai uniform company.. Aduuuusss! Apa lagi, semua orang memandang saya 2 3 4 macam! Seperti dapat memahami maksud pandang mereka like "eh, eh budak ni kerja kat company PET****S ke? tapi boleh jalan- jalan kat sini.. apa tak keje ke??"Saya cuma mampu buat muka tebal saja laaa.. Tiada rancangan pun mahu shopping ape-ape... Then masuk kedai ke kedai dan kedai ke kedai.....

Then ternampak! Aihhh! Jatuh cinta pandang pertama!
Aihh! Pusing-pusing, tengok-tengok, tanya-tanya, pegang-pegang..
Ok! Done! Confirm!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BELIIII!!!


Hahaaa... An advance gift from ME to ME!!!
Hehe its 7 days more to go actually...tapi dah jumpa awal, rembat jerla dulu... Sooo, a deserve treat for myself... Sekali setahun saja kan... Apa salohnya.. yer dop? (alasan..alasan..woman selalu ada alasan untuk shop and buy)

And...and...and... saya juga telah membeli sesuatu (beli lagiii..ada jer di beli walaupun tadi dah mention tiada rancangan untuk beli pape...sigh woman..kan..) untuk si dia sempena ehem-ehem kami hehee... almost complete # of years dah... wah... hehee... gift yang tidak seberapa but, atleast have something la than nothing.. kan.. kan... =)

im sooo happy... happy.... nanti i will post what is THE gift for ME.. and THE gift for him okay..okay... hihii...

(smiling in the face.. in the heart...)


With Love... HH

Monday, August 16, 2010

Variety of tudung style!

(update)

Wah! Tajuk story macam gempak jer.. Ala-ala cover magazine Nur or InTrend.. Kan kan.. Haha..

Anyway, sebenarnya niat saya adalah mahu berkongsi style-style tudung yang saya pernah gayakan ke office, ke kenduri kawin, hari raya, events atau hari-hari biasa macam nak ke kedai or ke pasar malam pun boleh... Ahakkss... Takda la banyak sangat style nya (cewah..tittle post pon dah tertera variety) tapi boleh la untuk di jadikan story mory and share with you girlss.. Kan kan...

Sebenarnya piccas saya pakai macam-macam jenis tudung ada banyak... cumanya, kene cari and godek and scrolling and searching... ntah merata-rata saya save... ada yang dalam external HD, ada yang di camera Sony saya, ada yang di PC hubs, ada yang di laptop office... Oppss, it's sooo me... hahaaa... suker menyepah...

Aha! huuuureyy, i manage to find few piccas... ngeh ngeh... yang ni macam agak-agak lates style tudung saya... ceki-daut...


This one saya pakai instant hijab lycra material swing side.. beli online saja... sangat senang pakai... (tapi pipi saya tembam you.. uhuuk..)


yang ini juga sama seperti di atas, tudung instand hijab material lycra cuma awning nyer thai silk.. sangat mudah juga nak pakai..


hehee... ini dress to office theme nyer "ku baru pulang dr Mekah.. ko jadi Minah Arab seketika"... hihiii... tudung instant hijab material lycra, beli dari online jugak.... very nice, like it...


aha... yang ini macam trend terkini lah kot.. banyak betol sale tudung macam ala-ala 3 layer ni dengan shawl yang material lycra... tapi sangat lembut kain nya... itu yang suker ngat... heeheee... sape-sape yang belum cuba, should try lorh... mana tau you girls jatuh cinta dengan style macam ni... gaya ke office ku dengan theme nyer "modern mummy yang tetap tidak mau diketahui usia dan status nyer" ahaksss =P


style ke office ku dengan tema "zaman masa muda mudi... bertemasya dan menariii...." sebabnya... ini lah style ku yang sebelum-sebelum nya tudung segala jenis yang pelik-pelik keluar di pasaran.... mula pakai shawl selepas ku berhabis pantang hari itu.. dan mula lah episod "giler tudung ku.." hihii....

Nak pakai shawl ni sonang ajo... nanti i tunjukkan post entry cara-cara melilit shawl yang saya buat selalu..... atau tidak, kawan-kawan boleh juga ceki-daut youtube byk vids yang tunjukkan caranya... hehe...

so, siapa kata bertudung tidak boleh bergaya.... sebenarnya, bila bertudung lah lagi macam-macam gaya boleh kita pamerkan.... kalah ladygaga.... huahuahuaa...

Ouurhh I can handle bagholics, shoesholic, dressholic, jewelsholic, foodsholic (apologize all the spelling yang 'rekaan ciptaan sendiri'), but i really can't resist Tudungsholic!!! huahuaaa... sangat menggilai tudungssss... stock yang ada di rumah pon sudah sangat sangaaaat over-the-load...

what can i say, everyone ada weaknesses kan kan... so aku hanya insan biasa...... (alasan pakai boleh...)
:-)


With love.. HH

Sunday, August 15, 2010

New Look... New Make-Over

I'm very sorry... sudah lama sangat saya mengabaikan blog saya ini.... rindu sangat rasanya mau mencoret-coretkan cerita-cerita hari ku di sini.... kan..kan..kan... but di waktu tiada post entry baru yang appear ni... saya sebenarnya sedang 'sibuk' menjadi..apa yang mereka selalu gelarkan tu..haa "silent reader" kepada blog-blog yang lain... heheee.. best jugak kan dapat baca blog-blog lain... ada macam-macam cerita menarik yang mereka kongsikan... dah jadi macam story book pulak pada saya... macam boleh buat hobby laaa... kalau teacher tanya "what is you hobby?"... lepas ni boleh la saya jawab "my hobby is reading!" hahaa... walhal... kalau ada orang tanya pasal hobby mesti TIDAK akan punya jawab "..reading..." sebab saya memang tak suka sangat membaca... yes i know..i know... reading is a good hobby... should read more and bla...bla... huhuuu..

anyway... tajuk entry sudak macam giler gempak (double G... macam iklan burger mcD) sebabnyer... saya sudah make-over saya punya blog layout menjadi.... TADAAAA!! hehee... cantik tak...cantik tak.... ngehehee... kan kan kan... cantik.... especially the blog header... and kalau you all notice.... in this new entry post, my 'style' of typing words are..... a little tiny bit different..... hehee... antaranya, saya seboleh nya menaip penuh setiap perkataan itu.. wahh.. hehee... type the word "jugak" no more "jgk" kan kan... and also... saya membahasakan diri saya as "SAYA" or sometimes "I" hihiii no more "AKU" sudah.... it sound sweet, innocent and cute daa... hehee.. and i think, i prefer to speak rojak laa... sometimes english, sometimes malay.. it's sounds more like me....

but anyway... it's a new tranformation... so, cannot expect everything perfect and Walllaaa... kekadang mungkin ada jugak yg terrrr-taip in short form jugak... kan kan.. so, people make mistake.... hehee...

huh? kenapa tiba-tiba buat make-over semua ini.... hrmmmm jawabnya... no reason... saja suka-suki.. mau start over new look and new style... I'm a Virgo kan.... Virgo like changes.. i mean good changes la.... hihihii....

So, hopefully after this... I lebih kerap meng-update kan cerita-cerita suka-suki saya di sini..... sometimes sangat-sangat teruja pabila membaca blog-blog lain yang sangat best untuk di jadikan "story-book" saya... oh, kamu semua tertanya blog mana yang saya selalu intai... hihhiii... saya suka baca blog Hanis Zalikha, blog The Pink Stilettos, blog sis dia Shazwani Hamid, and blogshop yang macam-macam ada kat internet like SugarScarf, Radiusite, eightDesign, Asylla Collection and lots more...

haaa... you guys also can ceki-daut blog-blog ini... sangat best laa... sehingga membuat kita leka tentang hal kerja-kerja lain... Opppss... heheee...

Orite.... i guess, i'll update more cerita later laa... i have lots things actually nak share.. cumanya.. as always, time consuming.... hrmm, i always have problem in time management... not that i don't know how to manage my time wisely....(cewah) but the things that everyone suker sangat bulk and lump sum to me macam-macam kerja and its way TOOOO MUCH... huhuu... maybe next entry boleh share cerita pasal time management kot...

bluewwekkk!
Sounds like boring jer tajuk... but actually good to share... emm, will see later... hehe...ok


With love... HH

Wednesday, June 2, 2010

Happy Birthday Muhammad Hafiy...

my Dear, my Son, Muhammad Hafiy...

Mummy wish you a..
Happy 1st Birthday to you!

Semoga Hafiy di panjangkan umur,
dikurniakan kesihatan yang baik,
dan semoga menjadi anak yang soleh dan bijaksana...

Mummy love you the MOST... now mummy only have u in my heart.. no other man can have a place in my heart, ONLY you!!!

I love you Muhammad Hafiy..


1 year old
(02.06.2009 - 02.06.2010)


Sunday, April 4, 2010

Keberangkatannya....

Allhamdulillah... kami semua insyaAllah akan berangkat ke Tanah Suci pada 6hb April 2010 (Selasa) jam 10.00 pagi dari KLIA...

Doakan kami sekeluarga selamat pergi dan selamat pulang...
Makanya dari hari ini.. tiada lagi review mengenai AF atau segalnyanya yang lain...berikutan ketiadaan ku di Malaysia...

We all go together with Hafiy... and menantu-menantu Tn Hj Haris skali.... doakan juga segala-gala urusan kami di permudahkan-Nya....

Ampunilah dosa-dosa kami, dosa-dosa kedua ibu bapa kami... semoga ibadah kami sekeluarga diterima Mu.. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim....

(...tidak sabar rasanya mahu menjejak kan kaki ke Tanah Suci Mekah...)

Akademi Fantasia 8 - Konsert 3

Konsert 3: Tiada Pelajar Menyerlah!



OMG!
Overall semua pelajar AF8, untuk konsert ke-3 ni memang DISAPPOINTED! ouuh, too bad... yup its true what adlin said... sangat2 wasting time.... why yer.... hrmm... even pelajar yg menjadi favorite ramai like Adira, Iwan, and Maulana pon did not as good as before..

Okla readers,
Here are my comments on last night Concert..

1. Alif - haaa... ni baru betol pembuka tirai... he sang well, he dance well! cumanya... starting nk nyanyi tuh, sudah off key (cewah-mcm aku teror jer bab music nie).. sbb masa dia start nyanyi tuh aku bleh dgr bunyi lain mcm ajer.. mcm ada sumbeeeeeng sikit.. but overall, he's good la!

2. Ain - Memang tak best.... macam lost pon ada, suara dia mcm shaking laaa, tak firm... sayang jer sbb lagu best...

3. Farina - FAILED (FF = Farina Failed) haha... kejam tak aku bg short form gitu... tapi mmg farina mlm tuh, hancus, nampak malas nk over2 sket ke, dance move tuh bg daring lg ke, suara dh ke laut, tempo lari lintang pukang.. aku pon lariiii jgk... hihii

4. Shahir - WOW! suara dia not bad laaa.... tapi ada tiru Jamal sket2... but overall, he can sing well jgk tau... do NOT under estimate him... hehee

5. Nad - ouuhhh, another disaster from her... nampak sgt dia tak boleh gelek, suara pon OUT.. aku rasa daripada tirai sampai LA ni... takder pon yang dia perform best...

6. Maulana - (i prefer to call him Mau.. hehe, dono why) okaaay, mau nyanyi not bad laa kan... lagu memang susah giler jgk sbnrnya.. but he manage to sing and dance quite well laaa... anyway, ive seen he did much better than this... =(

7. Iwan - alaaaaaaaahai... my favorite.. tapi dia sgt2 boring laaa last night.... emmmm =(

8. Adira - yes she can sing... Buuuut, suara dia kasar sgt laaa...

9. Daus - i think he's the best kot.... suara dia sedappp laa... hehee

10. Anum - She got the fire... hahaa.. sgt2 berani, confident level fluctuate.. kejap very2 high... kejap plak muka cam dh hilang confident lak... aduh....

Overal, semuanya sgt2 dissapointing... tak best!!!!!
Tolong la Mr Norman!!!! HELP us from get booooooooring with AF8...

Thursday, April 1, 2010

Segala dugaan...


Setelah mendapat berita terbaru drpd mama.... our family trip, change to 6hb April 2010, flight ETA 10am from KLIA.... aku sangat-sangat terkejut... terus air mata aku mengalir, berderai-derai, tak henti2... dah laaa dapat news itu di office... punya lah meleleh2 airmata aku... tak tahan sebak... nk cover2 lagi.... takut karang, budak2 office tdengar plak aku menangis2...

as i was crying soooo badly.. because... aku plan kalau laa..kalauu la dapat di lewatkan beberapa hari saja, ALHAMDULILLAH! akuuu sukerrr sgt2.... sbb dapat la aku lebih masa nk siapkan segala kerja-kerja di ofis yang bertimbun2.... biasalaaa, year end closing.... BANYAAAAAK sngt2 kerja aku nk kene siapkan... audited account, CRF Pack, Provision tax compt 12 month, Management reporting, QMR, Deferred taxation pulak (yg aku br belajar SENDIRI dlm 2 hari) serious tak suker deferred tax.... huhuuu....

and now, biler flight depart on 6hb.... memang dugaan betol laaaaaaa.... ni dah masuk 2 malam aku blk lewat ke rumah.. kalau aku bujang lagi tak apa lah... kalau dah kawin tapi takda anak, bleh tahan lagi lah... ini, tak.. ada baby kecik kt umah, ada suami kat umah.... tak tau apa diorg makan, mcm mana laaaaa keadaan diorg berdua.... aku blk kerja, sampai2 rumah dlm pukul 11 mlm mcm tuh (klo ikutkan, xnak blk lagi... tp hati aku tak tahan biler ingtkan anak kt umah).. sampai jer umah... terus kejar hafiy.... peluk2 cium dia... terlalu RINDUUUUU aku kat hafiy.... rinduuuuu sgt2..sgt.. aku tak sempat nk salin baju ke haper... main2 dgn dia... peluk2 dia.... dia pon mcm rindu kt aku kot... sbb wlpun dh lewat mlm, dia tak nak tido lagi... mcm tak puas nk main2 dgn mummy dia.... alaaahai hafiy... jgn buat mummy sedey yer nak.... mummy pon MISS YOU like crazy.... rinduuu sgt, Tuhan saja yg tau...

nasib baik laa husband sgt memahami... he didn't complain much... even, he pity me, tired very much..... Ya Allah.... Tuhan saja tau, betapa penaaat nyer badan aku... letiiiihh sgt2..... lepas main2 dgn hafiy, tidor kan dia... aku siap2 masak bubur dia pulak utk bagi pada babysitter esok nya.... kemas2 packing bag dia, susu dia, semuanya lahh.... mana tak letih..... Ya Allah... dugaan..dugaan...

esok nya pegi kerja... masih pagi lagi.. tapi aku dh mengatuk sgt22... mcm tak cukup tido and badan rasa letih sgt2.... aku pon pegi curi2 tido kt dlm bilik kosong kt opis... memang letih and mengantok tahap gaban laaa.... xtahan sgt mata ni.. memang nk pejam betol.... lepas dapat lelap mata dlm sejam.. sambung kerja.... pastu start pulak rasa cam pening, nak muntah... aduuuhhhh...

macam2 la dugaan aku sebelum trip ni... badan aku teramat2 letih... semua tak terurus.... tgk muka aku pon dh teruk... tgk muka aku burukkk sgt2... buruk giler, dh mcm rupa minah indon pembantu rumah ajer.... badan aku sakit2..... penaatt...

lepas habis sengsara audit, pastu nk terus fly pulak jauh2.... ya Allah.... memang betol2 tertekan.... kekadang biler aku terpikir2 sgt dgn nasib yang menimpa diri aku... aku pon mula la menangis sorang2.... kadang2... tgh drive mlm2 pukul 10.30pm, baru nk blk dr kerja.... dalm kereta, aku menangis2, meleleh air mata... sbb memikirkan nasib diri aku.... sedey.... dh lewat mlm baru nk blk kerja... anak, suami ada kat umah, ntah mcm mana diorg.... sedey... sedeyyyy sgt2.....

Takde apa lagi yang mampu aku buat... cuma, terima jerla dugaan yang dtg.... aku memang pasrah jerla... apa nk jadi... jadi la.. aku telan kan ajer la....

aduuhhh, badan aku sakit2 sgt... mata ku nk terpejam sgt2.... tapi kerja2 kerja kerja3.... banyak sgt yang perlu disiapkan...

HAFIY..... MUMMY MINTAK MAAF SGT2.... MUMMY RASA BERSALAH KERANA MENGABAIKAN HAFIY THIS FEW DAYS... SORRY YER SAYANG... MUMMY JUST WANT YOU TO KNOW... MUMMY SANGAT SAAAANGAT RINDUKAN HAFIY.... RINDUUUU SGT....
MUMMY MISS YOU SAYANG... MISS YOU A LOT....... (my tears again drop........)

Sunday, March 28, 2010

Akademi Fantasia 8 - Konsert 2

okay laaa... untuk konsert ke-2... below are my comments... ceki-daut!

1. ema- confident level memang power, feel pun ok, tapi suara bunyi mcm penyek-penyek semcm... kureng sedap..
2. daus- OMG! rupa2nya tone suara dia sedap laaaa... hahahaa.. good job, much better than last week
3. nad- suara tak sedaaaaap! feel adala sikit-sikit sampai ke-rasaan nya tuh... sayang jer, sebab lagu ni memang bonus untuk diorg tunjukkan kehebatan vokal memasing..
4. alif- sedey nyerr lagu ni... patutnya kalau nyanyi penuh feel, memang boleh nangis leleh air mata... suara alif mmg best and kene dengan this song..
5. farina- low notes problem,music and tempo lari ke laut... totally BAD... =(
6.iwan- my favourite!!! heheee.. handsome and cute as always... semuanya BEST! he sang well, he deliver it well.. hahaa.. 'bias' btol aku nie.. =) =) =)
7. anum- macam org menyanyi kat karaoke aje.. lagu yang salah, bukan penyanyi yg salah... lagu out dgn voice anum...
8. ain- somthing is wrong la... hrmm, mcm nyanyian dia tak fokus, music, tempo, suara semua lari.. tapi dress dia cute! i like... hehee..
9. shahir- boooringg..... tapi he quite good looking jgk kan.. hihii..
10. mau- the BESTof tonite... suara mmg sedap giler laahh..mcm pro jer...
11. adira- mmg power la dia nyanyi... but tone suara dia aku tak berapa suker sgt... huhuuu.. but she can sing so well....

Overall BEST performance as at Konsert 2 AF8 is MAULANA
Overall WORST performance as at Konsert 2 AF8 is FARINA

This is base on what I think... So, what do you guys think???
heheee... well, i wish for next concert, all of them ada byk improvement lah... sbb tak byk kelainan sgt AF untuk musim ni...


(handsome nyerrr...)
hihii..


Thursday, March 25, 2010

Diary of a MOTHER.. really SAD....

it's a long story... take your time to read it...
Pls spare a box of tissue besides you...(hihi)

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah
wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami
mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day
period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8
months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke
Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di
seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui.. .

27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik
husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-
berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik
positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa
Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009
duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk
final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk
dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke
tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk
nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk
lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk
antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini
dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna
aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-
aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33
minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin
lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi
baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok
pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad
bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n
kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg
dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg
menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa
sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat
bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka
imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg
(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk
check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr
mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku
dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar
kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap
penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer
ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah
hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum
ada susu..aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad
bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas
perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid
Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan
kebatilan...

4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di
sana..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp
kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan
ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami
akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.
pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor
operation

5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin
banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn
Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan. ..tp
masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku
boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti
biasa...

7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku
mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...

8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye
sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah
boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena
mengalah ye sayang...

11 June 2009-
Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi
penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di
sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg
ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku
tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa
sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh
tu...packing brg

15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid
kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,
mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu
petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg
careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku
untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni
teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan
bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak
aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di
bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau
tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp
Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk
operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak
bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia
naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak
MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau
tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa
sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2
minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan
menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat
naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui
tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg
curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc
susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed
dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan
kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn
lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau
urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi
kesihata anakku

22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni
bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44
kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus
memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia
mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang
jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02
(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff
nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil
ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia
lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk
memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku
sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari
bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke
atas anakku...

25 June 2009-
aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh
tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah
anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n
di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus
bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu
terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali
untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive
pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia
tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-
perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau
punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org
lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg
sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh
berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya
semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU
uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke
atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid
menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat
menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl
8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2
mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di
sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut
dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak
mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad
itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku
takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak
sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat
sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat
lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung
katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat
bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n
sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even
org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia
sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA
YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,
KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak
sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu
berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun
mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. .bertahan
nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu
bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di
hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,
berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2
anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan
allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak
dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,
mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di
tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu
teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan
sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya
pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak
cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak
mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu
dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya
allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah
di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,
kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami
lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang
pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk
sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah
pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt
mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk
kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg
anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus
berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg
mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di
sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. ..aku
terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya
terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak
gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd
nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya
rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg
juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas
sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari
wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat
CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya
ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi
anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg
di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum
ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd
anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd
suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air
sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ
anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus
nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada
anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari
luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE
TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm
tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku
terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad
dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK
ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK
RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG
DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd
suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus
pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah
padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus
pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg
melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. ..Ya
ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup
nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ...ibu
sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup
nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg
sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya
ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku
sekali???Qaid. ......... .

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya
gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak
mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat
sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit
ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk
menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan
anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku
terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat
ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit
cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua
ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku
harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... .aku
redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di
sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. .aku
begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah
mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku
seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu
tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu
ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang
padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid
akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan
ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa
henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad
itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri
mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad
itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah
berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di
jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita
Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan
dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai
kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan
terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di
bawah jagaan mereka..

ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan
jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu
lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah
sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya ALLAH...berilah
kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2
iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di
atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala
pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana
agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak
menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di
sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna
sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik
ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa
hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut
kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk
jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung
karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak
leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke
tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli
keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku
bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku
memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku
ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh
hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu
bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan
mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,
eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah tak
de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya
telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat
jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat
satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput
ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan
hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb
ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima
hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas,
aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap
je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan...air
mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku
pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak
putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara
banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari
ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU
KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA
NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di
dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu
menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini
dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku
diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke
aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku
sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian,
secara tiba2...aku berzikir pd jenazah
Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU
AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia
menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido
seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya
ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu
nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd. .....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi
kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak
sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau
limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya
ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya
ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku
REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya
dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid,
jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,
ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah
yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah
anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya
nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa
Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak
sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan
ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu
akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid
merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini
jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY