Pages

Saturday, October 15, 2011

bila anak demam.. what mummy should do?

Confession! Confession! Confession!

Ehermm-ehermm (clearing throuts)..
I'm not claiming that i am a Subject Matter Experts or a Specalist Doctor.... BUT... however, i would love to share with my readers, base on my personal experience... what will I do when my baby is having fever (demam)?

Please pay attention as this is very important and serious note to all mummy especially new mummy or soon-to-be mummy out there! (ecehh.. ayat cam gempak).. Yerla, bukan mudah sebenarnya nak membesarkan anak... Macam-macam experience kita akan tempuh tau, and that experience will be very useful for us untuk future dan jugak baik untuk di share kan dengan semua.. kan kan.. :)

Sebenarnya....before this, I have experience my son, who once pernah have a serious fever (demam panas) and warded in the hospital Kajang Specialist for 7 days!!! (i think it was a week..) At that time the whole family just got back from Mecca for our Umrah and Ziarah trip..

It was 9 of us including Hafiy at that time.. We went there on April 2010 and all cost sponsored by Ayahanda tercinta! *THANK YOU SOO MUCH PAPA* Best-est give EVER! At that time, Hafiy was about 10 months old.. YES very young-young dah berjaya menjejakkan kaki ke Tanah Suci! Alhamdulillah..

Hafiy tembam, sihat and bulat sewaktu bertolak ke Mekah


Okay, to make it short just few days before we end our Umrah Ziarah trip, Hafiy is having a really reaally BAD FEVER! Seriously BAD.. masa kat Mecca, kami pegi macam-macam farmasi, beli ubat macam-macam jenis.. demam dia kejap okay, kejap demam balik, tapi memang tak kebah-kebah... and masa 2/3 hari terakhir di Mecca adalah paling teruk sekali sebab dia tak mahu minum setitik air/susu pon.. So, just imagine guys..... perut dia kosong, takde ape, nothing.. budak kecik lagi, baru 10 months... hati ibu mana tak sedih, risau, tido tak lena.... not only he didn't drink/ eat anything... he also crying ALL THE TIME... sakit tekak, coughing, flu... kesiaaaan sgt tgk.... flying trip was the worst! in the flight was terrible... he was so hot in temperature... refuse and reject any water!

Hafiy hari terakhir di Mekah, susut badan and muka pucat..


Once we landed in Malaysia... we rushed to the clinic, amik ubat... still tak baik jugak, finally check-in jugak kat hospital Kajang Specialist.. and YES dia kene cucuk jarum masuk air kat LEHER due to dehydration!
about 7 days warded, my mother baaanyak tolong jaga and tengokkan dia.. because im working at Terengganu soo... sangat-sangat berTERIMA KASIH to Mama... after 2 weeks, baru lah Hafiy fully recovered and badan pun baru lah namapk berisi semula.. kalau tidak, pucaaat aje muka and susut badannya...


see.... ibu mana yang tahan tengok anak dia macam ni ;(


opah banyak bantu tengok-tengokkan hafiy di hospital... hafiy kene sayang opah tau!


Ok, since then jugak... i belajar banyak tips and info what can mummy do to help your kids when they having fever.. ibu-ibu tak boleh la bergantung pada ubat doktor sahaja kan... lagi pon, baby yang 1 year and below, tak elok sgt byk consume ubat-ubat from clinic...

Check-out list below.. these tips would help your kids to reduce their high temperature biler demam.. again, I AM NOT A DOCTOR or pernah study in MEDIC... NO, NO... but i'm sharing with you these tips base on MY PERSONAL EXPERIENCE yer readers.... like i always said, SHARING IS CARING.... hope these tips would help mothers out there...


  1. Elak dari menggunakan pakaian tebal pada anak.. kalau boleh, pakai yang nipis2 atau tanggalkan baju nyer, pakai seluar sahaja --> tujuan nya nak bagi haba di badan tu keluar
  2. Selalu ambil towel/napkin kecik BASAH and letak kan di kepala anak, letak di leher anak, di ketiak anak.. ATAU.. amik penyembur air yg kita slalu guna utk gosok/iron baju tuh kan, sentiasa spray air kat kepala anak.. biarla sampai rambut dia basah pon, lagi elok.. slalunya anak akan nangis2 marah sbb tak selesa ada kain sejuk, tapi paksa jugak..demi kebaikan dia.. kalau dapat, balutkan satu badan dengan kain basah --> tujuannya nak bagi kepala dia jangan panas sgt and to reduce the temperature.. kalau anak demam panas sampai kat kepala, SANGAT BAHAYA.. boleh ada bad effect nanti...
  3. JANGAN mandikan anak dengan air suam.. mandikan lah dia dengan air sejuk.. kalau demam nyer dh teruk sangat, mandikan dia dengan air+ais (tapi stakat ni saya tak pernah lagi la mandikan dgn ais, itu last resort la, kalau dh teruuukk sgt yerh) --> tujuan nya sbb air sejuk bantu untuk turunkan suhu badan anak ketika panas...
  4. Time tido tak perlu selimutkan dia... kerap letakkan towel/napkin basah kat dahi dia... rajin2 lah bangun dari tido and basahkan napkin tuh, letak balik kat dahi nya... 
  5. Bagi banyaaaaak anak minum air kosong... lagi kerap dia buang air kecil sampai pampers penuh, lagi baik..
  6. Kalau bagi anak minum ubat doktor,kalau boleh elakkan disusuli dengan air kosong... biar ubat tuh pure masuk dlm badan.. sumbatkan puting ke kt mulut dia, pon boleh..
  7. Kalau dah cuba bagi ubat setiap 6 jam 3ml macam nasihat doktor, tapi suhu badan anak tak turun2... cuba try bagi setiap 3 jam tapi cuma 1.5ml shj... bagi kerap, tapi dgn jumlah yang sedikit... mungkin berkesan... (tips ni pernah doktor dr hospital kajang bgtau)..
  8. Lastly banyakkan DOA pada tuhan... usaha mesti seiring jugak dengan doa yer.. insyaAllah amin..


Mommy must make sure you have a thermometer at home, selalu monitor suhu anak... 37 Celcius above tuh dh consider demam... and kalau dh 39 Celcius, terus bawak pegi hospital, jgn tunggu2 lagi! kalau badan bayi dh panas sangat, muka dia pucat and KAKI dia dah nampak biru-biru, haaa itu dh teruk sangat dh tu, kene cepat bawak pegi jumpa doktor...

So, i hope these tips can help you all in future... i'm glad to share it!
Any further queries, please do not hesitate to contact YOUR NEARBY DOCTORS yer.. hahaha.. don't contact me.... im not the expert... ;)

Support breastfeeding so that our children immunization become stronger and they grow in the best food ever! InsyaAllah...


With love.. HH


2 comments:

namaberita.com said...

Lepas ni buat pulak what daddy should do? hehehe...

diANa hARiS said...

ahahaa.. daddy also can do same as mummy..